Het is moeilijk om belangrijke problemen in ons leven of in de samenleving aan te pakken als we gestrest, uitgeput en geïsoleerd zijn. Misschien is dat de reden waarom veel van de favoriete boeken van 2023 benaderingen bieden voor echte zelfzorg. Ze richten zich op het beheersen van stress, het vinden van meer geluk in het leven, het zoeken naar verwondering en inspiratie, het waarderen van kunst, het begrijpen van onze persoonlijke sterke punten, of het veranderen van onze mentaliteit op een gezonde manier.
In elk van deze boeken streven de auteurs ernaar ons te helpen een grotere gezondheid en geluk te vinden terwijl we omgaan met het leven in het heden, terwijl we werken aan een gezondere, meer medelevende wereld voor iedereen.
Tomorrowmind: floreren op het werk – nu en in een onzekere toekomstdoor Gabriella Rosen Kellerman en Martin Seligman
Nu werkplekken de intense eisen van de pandemie te boven komen, bevinden ze zich in een ongekende positie om na te denken en te proberen verouderde benaderingen van de organisatiestructuur, het beleid en de cultuur te overstijgen. In Tomorrowmind bieden coauteurs Gabriella Rosen Kellerman en Martin Seligman een verkorte geschiedenis van organisatorisch denken en ontwerpen, en putten ze vervolgens uit wetenschappelijk onderzoek, casestudies en diepte-interviews om belangrijke inzichten en bruikbare strategieën voor echte en impactvolle organisatietransformatie te delen.
Een deel van wat Tomorrowmind behandelt is het onderwerp floreren op het werk, de wetenschap erachter, en waarom dit belangrijk is. Om het succes op het werk te bevorderen, bevelen de auteurs verschillende strategieën aan om organisaties te helpen de veerkracht te vergroten, de verbinding te versterken, ervoor te zorgen dat mensen weten dat ze gewaardeerd worden en een moedige, ambitieuze gedeelde visie te bieden.
Om de veerkracht op de werkplek te vergroten, beveelt Tomorrowmind bijvoorbeeld aan om moeilijke ervaringen te vertragen en te herinterpreteren, de ‘Best Mogelijke Zelf’-oefening te doen om het optimisme te vergroten, tegenslagen en mislukkingen in perspectief te leren plaatsen, en met meer zelfcompassie te handelen.
Met het oog op toekomstige uitdagingen – zoals AI en klimaatverandering – biedt Tomorrowmind ook duidelijke strategische richtlijnen om organisaties te helpen een bloeiende cultuur te koesteren en traditionele structuren en beleid te herschikken om de creativiteit te maximaliseren, verspilde moeite en tijd te minimaliseren en zichzelf ‘toekomstbestendig’ te maken. tegen mogelijke catastrofes in een vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig landschap.
Het stressrecept: zeven dagen naar meer vreugde en gemakdoor Elissa Epel
Hoewel dit boek eind 2022 uitkwam, was het te belangrijk om er niet over te praten. Elissa Epel, een vooraanstaand stressonderzoeker, heeft een korte inleiding samengesteld over hoe je een gelukkiger en gezonder leven kunt leiden door effectief stressmanagement.
Zoals Epel schrijft, is niet alle stress inherent slecht; we moeten dus niet streven naar een stressvrij leven. We hebben onze fysiologische stressreactie nodig om te overleven en te reageren op uitdagende situaties. Maar als we voortdurend waakzaam zijn – wat velen van ons tegenwoordig zijn – verouderen we onnodig.
Hoe kunnen we stress in ons voordeel gebruiken en verzachten als het overweldigend is? Epel heeft verschillende op bewijs gebaseerde tips, waaronder het leren omarmen van onzekerheid, het loslaten van oncontroleerbare uitkomsten en het herkennen van het nut van onze stressreactie. We kunnen ook bewust op zoek gaan naar meer vreugde, tijd in de natuur, kleine stressfactoren (om veerkracht op te bouwen) en af en toe een diepe rust (waar we vrij zijn van verantwoordelijkheid of onze alomtegenwoordige mobiele telefoons).
Zoals Epel schrijft: “Alles wat de moeite waard is om te doen, zal aspecten van stress met zich meebrengen: uitdaging, ongemak, risico. Dat kunnen wij niet veranderen. Maar wat we kunnen veranderen is onze reactie.” Het veranderen van uw relatie met stress door deze te temmen is de sleutel.
Het bewuste lichaam: nadenken over onze weg naar chronische gezondheiddoor Ellen J. Langer
We hebben allemaal gehoord van de ‘geest/lichaamsverbinding’. Maar begrijpen we de implicaties ervan voor onze gezondheid en welzijn volledig?
Niet volgens het boek van Ellen Langer, The Mindful Body. Langer onthult een hele wereld aan fascinerend onderzoek naar hoe onze opvattingen over ouder worden, het risico op het oplopen van ziekten en de effectiviteit van mogelijke behandelingen de gezondheid beïnvloeden, en hoe het veranderen van onze manier van denken tot verrassend betere resultaten kan leiden.
Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het geven van informatie aan mensen over hun (fictieve) risiconiveau op zwaarlijvigheid hun metabolisme veranderde en hoe zij over lichaamsbeweging en honger dachten (ongeacht hun werkelijke risiconiveau). Een ander ontdekte dat het knoeien met de tijdsbeleving van mensen invloed had op de hoeveelheid energie die ze aan een taak besteedden.
Met andere woorden: verwachtingen zijn belangrijk; We moeten dus voorzichtig zijn met wat we in onze gedachten stoppen, anders wordt het een self-fulfilling prophecy. “Hoewel diagnoses nuttig zijn, wordt de aandacht slechts op een fractie van de geleefde ervaring gevestigd; context beïnvloedt onze fysieke reacties”, schrijft Langer.
Met dat doel voor ogen suggereert ze dat we bewuster worden van onze innerlijke ervaringen en uiterlijke omstandigheden – en sceptischer staan tegenover sombere voorspellingen. Door aandacht te besteden aan onze steeds veranderende ervaringen, zo stelt ze, kunnen we allemaal het traject van onze gezondheid veranderen – en van een gelukkiger leven genieten.
Je brein over kunst: hoe kunst ons transformeertdoor Susan Magsamen en Ivy Ross
Zelfs tijdens onze vroegste geschiedenis maakten mensen kunst. Dit suggereert een evolutionair doel: dat het omgaan met kunst ons op de een of andere manier helpt overleven.
Het boek van Susan Magsamen en Ivy Ross, Your Brain on Art, laat ons zien waarom dat het geval zou kunnen zijn. Bij het waarderen of maken van kunst – in al zijn vormen, of je deze nu in een museum bekijkt of zelf maakt – worden veel delen van je hersenen gebruikt, inclusief de delen die onze zintuigen verwerken en betrokken zijn bij emoties, geheugen en cognitie. Het brengt ons ook plezier en inzicht.
“Er is een neurochemische uitwisseling die kan leiden tot wat Aristoteles catharsis noemde, of het loslaten van emoties waardoor je je meer verbonden voelt met jezelf en anderen”, schrijven de auteurs.
Uit onderzoek blijkt dat kunst beoefenen veel kan doen voor onze hersenen en ons lichaam. Het verbetert de gezondheid van ons hart en onze cognitieve conditie, en helpt ons te genezen van ziekte en trauma. Kunst voedt ook nieuwsgierigheid en emotionele intelligentie, terwijl het ons anders over het leven laat denken, dubbelzinnigheid omarmt en ontzag voelt.
Dit betekent dat we allemaal kunst in ons dagelijks leven moeten integreren voor meer welzijn, betogen de auteurs.
“Kunst kan je als geen ander transformeren. Ze kunnen je helpen om van ziekte naar gezondheid, van stress naar kalmte, of van verdriet naar vreugde te gaan, en ze zorgen ervoor dat je kunt floreren en bloeien.”
Tot slot, ook al willen we niet op onze eigen hoorn blazen, zouden we nalatig zijn als we niet twee boeken zouden noemen die dit jaar uitkwamen, geschreven door medewerkers van Greater Good:
Ontzag: de nieuwe wetenschap van alledaagse verwondering en hoe deze uw leven kan transformeren, door Dacher Keltner, waar Keltner de wetenschap van ontzag onthult en hoe het ons gelukkiger kan maken en meer verbonden kan zijn met iets dat groter is dan onszelf (Penguin Press, 2023, 335 pagina’s).
Zoek: hoe nieuwsgierigheid je leven kan transformeren en de wereld kan veranderen, door Scott Shigeoka, waar Shigeoka ons laat zien hoe belangrijk het is nieuwsgierig te zijn naar het overbruggen van verschillen en het transformeren van onze wereld (Balance, 2023, 256 pagina’s).
— Aangepast naar artikel van Jill Suttie, Psy.D., Jeremy Adam Smith Emiliana R. Simon-Thomas, Ph.D., Maryam Abdullah, Ph.D., bij Groter goed. Greater Good, gevestigd aan UC-Berkeley, belicht baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar de wortels van mededogen en altruïsme. Auteursrecht Groter Goed.